second love

Hobbymatig thuis bier brouwen. Zo doe je dat!

thuis bier brouwen

Bier bestaat uit de 4 basisingrediënten: water, mout, hop en gist. Lees hier hoe je hobbymatig thuis bier kunt brouwen. Want je eigen bier smaakt beter! Ieder biertje heeft zijn eigen karakteristieken en door zelf een beetje met de ingrediënten te experimenteren heb je de mogelijkheid om je eigen unieke bier hobbymatig thuis te brouwen.

Het proces van bier brouwen bestaat uit meerdere stappen en alle benodigdheden voor je bierbereiding kun je voordelig online bestellen. Bekijk bijvoorbeeld de geweldige brouwpakketten bij Brouwland eens!

thuis bier brouwen

De eerste stap in het proces van hobbymatig thuis bier brouwen is het mouten.

Mouten

Bij het mouten verwerk je granen tot gedroogde, gekiemde korrels die mout worden genoemd. De graansoort (gerst) wordt geweekt in water en daarna in een kiemkast neergelegd. Door de warmte zak er uit de vochtige gerst een wortel groeien. Het zogenoemde ontkiemen. Door het ontkiemproces komen er enzymen vrij die het zetmeel uit de korrels omzetten tot suikers. Dan is het tijd om te eesten waarbij de temperatuur wordt verhoogd zodat het ontkiemproces stopt. Zo ontstaat er mout. Ook kunnen de gerstekorrels geroosterd worden om zo een stout te maken. Door het roosteren ontstaat er een koffie-achtige smaak.

Schroten

Bij het schroten wordt de gedroogde mout vermalen. Tijdens dit proces komt de zetmeel los. Het moet wel grof vermalen worden, want het kaf dat los komt van de gerst mag niet worden beschadigd. Dat heb je later in het proces nog nodig. De tannine die aanwezig is in het kaf zou het bier een wrange bijsmaak kunnen geven.

Maischen

Nu is het tijd om de geschrote mout op te lossen in water. Dit mengsel wordt voor verschillende periodes tot verschillende temperaturen. Als de standaard richtlijnen gevolg worden dan wordt het eerst verwarmd tot 50°C en blijft het een tijd op die temperatuur rusten. Hierna wordt het mengsel verwarmd tot 65°C en moet het weer een tijd rusten. Hierna wordt het mengsel verwarmd tot 75°C. De duur van deze periodes beïnvloeden de smaak van het bier. In de tweede periode van het maischen wordt het zetmeel omgezet in vergistbare suikers. Ook tijdens de derde periode zal het zetmeel omgezet worden in suikers, maar deze zijn niet vergistbaar. Ze dragen wel bij aan de zoete smaak en de volheid van het bier.

Klaren

Het bier brouwen is natuurlijk nog niet klaar en na het maischen is het tijd om te klaren. Na het maischen is er een suikerrijke vloeistof overgebleven, maar daar drijven nog veel vaste bestanddelen in rond. Deze bestanddelen zijn niet meer nodig en moeten er uit gefilterd worden. De geklaarde vloeistof die dan ontstaat wordt wort genoemd. De bestanddelen die er uit gefilterd zijn wordt bierborstel of draf genoemd. Dit wordt vaak gebruikt in voer voor vee, maar tegenwoordig worden er ook wel brood mee gebakken.

Wort Koken

De wort die is overgebleven na het klaren bevat de vergistbare en onvergistbare suikers. De wort is de basis van het bier en de verhouding tussen zoetheid en alcoholgehalte is erg belangrijk in dit stadium. Het is nu zaak om de wort te koken en hop toe te voegen. Hop toevoegen gebeurt om verschillende redenen. Het zorgt voor de bittere smaak van je bier, maar ook voor een stabiele schuimkraag. Ook zorgt het toevoegen van hop voor een verbeterde conservering. Tijdens het kookproces zullen de aanwezige eiwitten uitvlokken en afgefilterd kunnen worden. Door het verdampen van de water zal de concentratie suikers stijgen, waardoor het bier voller en zwaarder wordt.

Gisting

Na het wort kopen kan het worden gefilterd en gekoeld. Dat koelproces moet wel zo snel mogelijk plaatsvinden om de kans op bacterieën te verminderen. De koeltemperatuur bepaalt hoelang de gisting zal duren. Bij de lage temperatuur van 5°C zal de gisting langer duren en het zorgt dan voor ondergistend bier. Zo krijg je lager bieren waaronder pils. Als het bier tijdens het koelen niet lager dan kamertemperatuur komt, zal er een snelle gisting plaatsvinden. Dit wordt bovengistend bier genoemd. Na het koelen is het tijd om gist en lucht toe te voegen. Er is zuurstof voor de gistcellen nodig zodat ze kunnen reproduceren, vandaar dat er lucht toegevoegd moet worden. Nu worden de vergistbare suikers in de wort omgezet in alcohol, koolzuurgas en smaakstoffen. Dit proces wordt ook wel de hoofdgisting genoemd.

In principe is er nu sprake van bier. Het gaat wel om jongbier die maar één gisting heeft meegemaakt. Dit bier heeft weinig smaak en koolzuur. Daarom moet het nog een keer gegist worden. Die tweede gisting noemen ze lageren en gebeurt in afgesloten kuipen. Hierdoor kan het koolzuur niet ontsnappen. Door dit proces krijgt het bier zijn prikkelende en bruisende karakter. Tegenwoordig gebruiken veel brouwers metalen kuipen, maar vroeger werden er vaker eikenhouten vaten voor gebruikt. De vaten gaven het bier een bepaalde smaak mee en hadden een eigen karakter. Deze unieke kwaliteiten kun je vaak nog terug vinden in goede Belgische bieren.

Hobbymatig thuis bier brouwen

Voor het hobbymatig thuisbrouwen heb je verschillende materialen nodig. Alles voor je bierbereiding kun je vinden bij Brouwland. Bekijk bijvoorbeeld de brouwpakketten die het hobbymatig bier brouwen thuis makkelijk en mogelijk maken. Tijdens het hobbymatig thuis brouwen kun je lekker experimenteren met ingrediënten zodat je een compleet uniek en eigen biertje kunt brouwen! Wacht niet langer en begin vandaag nog aan je nieuwe hobby. Alles wat je nodig hebt om hobbymatig thuis bier te brouwen kun je bestellen via de links in dit artikel.

hobbymatig bier brouwen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *